Blog

Megjelent Bay Z.: Az élet erősebb c. könyv MEK kiadása

2016.08.16 20:37

"Ha egyszer észreveszik, hogy a kommunizmus az életet gyökereiben támadja, akkor birokra fognak kelni, és akkor az élet lesz az erősebb."- gondolatot fogalmazta meg Bay Zoltán útban Amerikába, (hogy aztán a George Washington Egyetemen a hosszmértéknek is új definíciót adjon,) ajánlom elektronikusan megjelentetett "Az élet erősebb" c.könyvét a fiataloknak, a könyvből idézett mondatával. A nehéz idők történetét egy méltán világhírű humanista fizikus írhatja le hitelesen.

mek.oszk.hu/15800/15845

BayZkönyv.pdf (36804)

Ezt nem tudom szó nélkül hagyni...

2016.08.11 16:55

Álnéven lehet írni verset, regényt, novellát - ez számomra érthető, de véleményt, vagy kritikát szerintem már nem illik. A titkos találmány is lehetséges, érdek is fűződhet hozzá - volt is részem benne. De a találmány szerzőinek titokban tartása ?..

Egy feltaláló büszke a találmányára ....pdf (188679).

Párizs már háborút visel? - a terrortámadás kapcsán eltérő álláspontok a hajdani iskolatársak között

2015.11.14 15:52
A párbeszéd a Facebook-on zajlott: Stephen posztol egy hírt:" https://www.7live.com.au/ 140 halott Párizsban"

Pál Haraszti
Már 153 ! Mutti nyilatkozik, de nem mond semmit. Mikor eszmélnek fel már Európa politikusai?
 
Stephen  Mutti okos! Miatta és politikája miatt NEM lesz terrortámadás Németországban! Annál inkább kishazánkban, hála bölcs vezérünk és a neki tapsolók miatt. frown hangulatjel
 
Pál Haraszti A bajorok is így látják? Tudod mit? Éljük meg baj nélkül mindketten kinek lesz igaza. Te ott, én meg itt, de nem a kis-, hanem akkor már a csonka hazában. (5-10 év múlva ez biztosan eldől.)
 

Stephen  Bizony, így látják. A hatátrellenőrzés szükséges, a határzár NEM! Különben most közölték, hogy még a múlt héten elkaptak egy montenegro-i autót dugig fegyverrel és lőszerrel. Valszeg Párizsba igyekezett.......

Első bejegyzés

2015.11.03 22:47

Ma elindítottuk az új blogunkat. Kérjük kövesse figyelemmel, igyekszünk mindig friss információkat közölni. Az üzenetek nyomon követése RSS csatornán keresztül is lehetséges.

Címkék

A címkék listája üres.

Miniszterelnökség által összeállított 73-as intézményi lista    2016. jan.26.
Tudom, az egyéni megítélés, az munkaigényesebb kormányzati feladat, de hát munkaértékű társadalmat hirdetünk - nemde?
Elegem van az ilyen-olyan listázásból!  Legyen az  negatív, vagy pozitív megítélésű - a lényeg az, hogy általánosító és kategorizáló. B-lista vagy Schindler lista,  kuláklista vagy partizánlista, mikor és miképpen ítél és dönt az adott csoport felől a listázó. Végül is, leszámol és embereket nyomorít meg, vagy kivételez a hatalom. A  negatív listát mindig könyörtelen végrehajtókra bízzák, akik a "feladat" megítéléséhez általában képzetlenek.  Most már nem csak embercsoportokat listáz a hatalom, hanem intézmény csoportokat is. A 2010-es utolsó kormányrendelet 35-ös listát állított fel  közalapítványokból és alapítványokból. Rendelkezett azok megszüntetéséről, vagy átalakításáról. Én átéltem egy ilyen felülről vezényelt átalakítást. Sokat tudnék róla mesélni, mert 3 évig tartott a szélmalomharcom. ("Ízelítőül" csak annyit; az intézetet 14 évig, a haláláig vezette az alapító nemzetközi hírű professzor. Majd őt, 4 évig egy skóciai egyetemről hazatért professzor követte, aki még a 2010-es kormányváltás előtt továbbállt. Ezután az átalakítás során, a pályázat nélkül megbízott  főigazgató asszisztálásával egy kinevezettre bízták az ügyvezetést. A  földrajz, torna szakos tanár képzettségű ügyvezetőt válságkezelő menedzsernek képzelte a rossz személyzeti politika. Következmény: a tapasztalt kutatók elmentek, vagy kirúgták őket, az intézethálózatot létszámbővítéssel új, nem megfelelő végzettséggel és tapasztalattal rendelkező emberekkel töltötték fel. Az intézmény hírnevét médiahazugságokkal próbálják fenntartani .) De most már 73 háttérintézményt sorolt fel a kormányhírnök a megszüntető, vagy "beolvasztásra ítélt" listára . Jobban kéne vigyázni a fogyatkozó hitelre, Gál András Levente tanácsaitól óvakodjék a kormány!
 

                                                            Gravitációs hullámot észleltek

Amikor két egymástól 3000 km távoli obszervatóriumban detektált, a zajtól megtisztított gravitációs hullám jeleit (6.9 msec eltolással) fedésbe hozhatták és világraszóló tudományos bejelentés történt - gondoltam Bay Zoltánra, mert a két azonos jelalak, egymást igazolva, jelösszegzésnek tekinthető, és a  zajszint alatti jelösszegzésre már 1938-ban gondolt Bay Z., mellyel aztán megalapozta a radarcsillagászatot. Éppen 70 éve verte vissza a Hold felszine rádiójeleit és detektálta zajszint alatt azokat.
Tehát amikor Einstein 100 évvel ezelőtti jóslatát említjük, akkor megemlékezhetünk Bay Zoltánról is, aki nem kis részben hozzájárult ehhez a világraszóló eredményhez.
És ide kívánkozik az a gondolatom is, hogy mit mondott prof.Pungor Ernő  a Bay Zoltánnak posthumus megítélt Magyar Örökség Díj átadásakor:"...A fiatal doktor Berlinbe ment kutatásait folytatni, ahol olyan tudósokkal találkozhatott, mind Planck, Einstein, vagy honfitársaink közül Szilárd, Wigner, Neumann. Neumannék útja Amerikába vezetett tovább, ... Bay Zoltán visszatért hazájába, és az otthoni mostoha feltételek között ugyancsak világraszólót alkotott." Berlin a 1920-s években a modern fizika egyik fő szellemi központja volt, de 1930-ban a berlini levegőben  már érződött a zsidóságra váró életveszély, 1948 őszétől már Bay Z. is családjával menekülve Amerikában van, a George Washington Egyetemre hívták meg professzornak.

A LIGO Hanford Observatory az USA észak-nyugati részén Seattle közelében épült, a  LIGO Livingston pedig New Orleans fölött  kb.70 km-el, tehát délen és közel 30 fokkal keletebbre fekszik. A  LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) két egymásra merőleges, 4 kilométer hosszú „fémkar" hosszváltozását méri, amely tulajdonképpen egy -egy 4 km hosszú 1m átmérőjű vákumcső. A fémkarokon 400x fut végig a lézer sugár, így olyan mintha 1600km hosszú lenne. És mint Bay Zoltántól tudjuk, hogy az 1 méter az = a fény 1/299792458 -cad secundum idő alatt megtett útja vákumban. Tehát pl.egy 0.1 msec széles lézer impulzus ~533 mikroszekundum alatt teszi meg az 1600 km-es utat és a LIGO, ezt az időt másogpercenként 1000x  is mintavételezheti akár pikoszekundumos pontossággal. A két fekete lyuk összeolvadásakor keletkezett a földünkön felfogott gravitációs hullám 0,2 sec-ig ideig tartott. Viszont a tengernyi adat feldolgozása és a tudósok következtetéseinek bizonyossága szeptembertől (az észlelés időpontjától: 2015. szeptember 14-én, a.m.9:51 UTC), februárig a világraszóló tudományos bejelentésig,  5 hónapig tartott.