Dermo

A renszerváltás nehéz időket hozott a fejlesztő mérnökökre. Egymás után hagyták el a válságos cégeket és szanaszét szóródtak a "gazdaságban". Sokuk eladómérnöknek képezte ki magát, hiszen a külföldi cégek sorra képviseletet nyitottak az új magyar és keleti piacon. Így én is éltem a lehetőséggel, amikor hívtak egy magán céghez HW fejlesztőnek, mert ez akkoriban ritka alkalom volt. Ráadásul jelentősen magasabb fizetést igértek, ezért döntöttem és felmondtam az ML-ben, ami már Videoton-Mechlaborként agonizált.

Felpörgetett fejlesztést kellett szinte a nulláról felépítenem a Dermoprint Kft.-nél. Tetszett a kihívás. Kisérleti labort kellett létrehozni, miközben pár hónap alatt gyártásra érett elektronikai tervet kellett a Phillipsnek átadni. Az ujjnyomatfelvevő makrokamera prototíousa Sharp chipset-tel megépítve sikeresen működött az alacsonyabb clock frenvenciával.  Ez megoldást jelentett a lassúbb videojel sikeres digitalizálására, hiszen 94-ben nem volt még gyorsabb A/D konverter. PC-be terveztünk a digitalizált ujjnyomatkép tárolására alkalmas csatolókártyát. Ezzel megteremtettük a megfelelő HW környezetet az automatikus ujjnyomat-azonosító program fejlesztéséhez. És 95 tavaszán már a zürichi DEC európai központjának meghívására büszkélkedhettünk az Alpha processzoros számítógép ujjnyomatos védelmével. A sikeres bemutatkozásból svájci megrendelés született.
 Aztán tanulás és workshop az "angliai szilicium völgyben", Bracknell-ben, az LSI Logic-nál. CMDE fejlesztőrendszerrel berendezés orientált áramkör tervezés, azaz ASIC chip fejlesztéssel új HW megvalósításra felkészülés következett.

A szakmai sikerek elvakítottak és elfedték a sötét gazdasági hátteret. A cégtulajdonosok folyamatosan pénzügyi befektetőket toboroztak és a piramis játék adóság-csabdájába vitték a céget. A második generációs fejlesztést már a Nippon-Dermo japán vegyesvállalati cég alaptökéjének terhére végeztük 3 hónapig Oszakában. A Print Kft felszámolás alá került, Trade Rt.-t hoztak létre. Mi alkalmazottak pedig fizetés helyett ígéretekből éltünk és futottunk "a szellemi tőkénk" után.

fiktivérték.pdf (23119)