=ML=

ML - azaz Mechlabor, ahogy hívtuk. A pontos neve Mechanikai Laboratórium Híradástechnikai Kisérleti Vállalat. - hát egy kicsit hosszú név. A Gorkij fasorban volt a központja és Alagon a gyáregység. Később, 72'-től Pécsen is épült gyáregysége. A magnógyártás került oda, az új gyár a szocializmus büszkesége volt. A fiatal kádergyerekek még lakást is kaptak. Én "társadalmi ösztöndíjasként" 70'-ben végeztem és nősültem, így a lakás sem jött volna rosszul, de esélytelen voltam. Persze nem bántam, mert a központban, ahol fejlesztő laborban kaptam állást, közel 60-70 fejlesztőmérnök között csodás lehetőség adódott a szakmai fejlődéshez.És áadásul a mi főoszályunk volt a legjobb az öt közül. Számos élvonalbeli eredményt hoztunk létre az elektronika világában. De sajnos a rendszerváltás a cégnél mindent tönkretett.A politika úgy hitte, hogy kitört a "világbéke" és felesleges a magyar hadiipar. László Jenőnek ()hadiipari kormánybíztos) meg csak a "szöcskéje" volt fontos. Alag - ipari park lett, Pécs -  Flextron képernyőgyár, Fasori központot -2008-ban ledózerolták, most parkoló. Aztán miután a honvédelmi miniszter Indiában járt 2012-ben, ezt írták a haderőről:

"Hadik terv. Hende ebben 50 milliárdos elektronikai üzletet vizionál a polgárháborúból kikeveredő Líbiával. Ez egyenértékű Torgyán chileicseresznye-import ötletével. Annak idején a Mechlabor felderítőberendezéseket szállított Kadhafinak. Nem tűnt föl, hogy ma se Mechlabor, se Kadhafi?"

92-ben öncsőd, majd ránk telepszik Széles Gábor sameszaival VideotonMechlabor-rá alakulás, az embargó a legújabb fejlesztésünket nem engedi eladni, ami utóbb kiderült bérbeadott munkaerőként hoztuk létre. Vezetők markolnak, szakemberek szélednek.Én a 94' választások eredményéig bírtam ("Na ha még most újra ők lesznek...)

A Gorkij, majd Városligeti fasor 25-27-ben hajdan szellemi "Vár állott / most köhalom" illetve már autóparkoló.

A fejlesztési munka csak jó környezetben lehet eredményes!

A kezdet 1965-ben az éretségi után volt, amikor rádióműszerész tanulónak mentem. A gyakorlatot az =ML=-ben és az elméletet a MüM30-as szakiskolában műszaki tanulóként tanultam.(Ez, valójában hagyományos duális képzés volt!) Ezután a főiskolán minden tananyag gyakorlati értelmet is kapott, óriási előny volt a többiekkel szemben. (Bocs, kivétel azért volt: PG és TudSzoc!)

1970 őszén kezdtem üzemmérnöki diplomával dolgozni a II. Fejlesztési főosztályon labormérnöki munkakörben. Itt aztán a mentoraimtól bőven volt tanulnivalóm, mert egy kiváló "mühelybe" kerültem. 10-14 évvel előztek meg korban és szakmai tapasztalatban. A 3R, ahogy emlékezek rájuk, mert mindhármojuk vezetékneve R betűvel kezdődik. A 70' évek izgalmas analóg áramkör fejlesztési témái megalapozták az analóg integrált áramkörök (IC) alapkapcsolásait. Digitális technikában pedi napról-napra egyre komplexebb IC-k jelentek meg a Texas Instruments étlapján. Megismerve ezek működését megnyílt az ember fantáziája, hogy mi minden megvalósítható velük. Versenyeztünk: ki tud kevesebb IC-vel megoldani egy már megvalósított tervet. Később a processzorokra írt assembly programozás korában ez a verseny  átalakult: ki tud minnél használhatóbb hibátlan subrutint írni.

A fejlesztés sikeressége és eredményessége egy új termékben és abban alkalmazott szabadalmakban testesült meg. (inkrementál szögadós hangolás, LED mátrixos hangolás-indikátor, synthezer-es osszcillátor) Az új távvezérelhető katonai rádió alapelemévé vált egy új rádió-elektronikai harci rendszernek (rádiófelderítés, rádió-iránymérés, irányított zavarás) És ezzel megindult a digitalizált eszközfejlesztés. Adatkommunikációs, majd automatizált rádiófelfderítő eszközök kerültek ki laborjainkból.