AAL (Ambient Assisted Living)

A címben szereplő témáról kezdem egy kis video-ízelitővel, amit 2010-ben készített az M1-TV DELTA műsora:

www.facebook.com/pal.haraszti/videos/o.735452556465706/1162425810457427/?type=2&theater..

A BelAmI projekt keretében létrehoztam a Bay-IKTI-ben egy kis tesztlaboratóriumot, melyben először a saját otthonápolásra kifejlesztett eszközöinket teszteljük. A labor további célja pedig, a mások által forgalmazott hasonló eszközökkel való összehasonlítás.

De kezdjük az elején. Az Intézet Dr. Gordos Géza, professzor emeritusz vezetésével  a BelAmi német-magyar projektre alakult, amely környezeti intelligenciával támogatott munkavégzés és életvitel kutatására és fejlesztésére jött létre. Ehhez az én feladatom a hardware elemek kutatása és fejlesztése volt. Fontos körülmémyként kell említenem, hogy a munkatársak ambíciózus fiatal kezdők voltak, BSc-s, MSc-s, végzettséggel ösztöndíjasok és doktoranduszok, -  jó fiatalos légkört teremtve. A HW-t általában felesleges, csak gondot okozó rossznak tekintették miközben a keyboard zsonglőreiként a SW mindenhatóságában hittek. Gyakran kellett emlékeztetnem őket arra, hogy nincs olyan SW, amely HW nélkül futni tudna.Bár én az "őskorban " írt assembler rutinjaimat papírra írtam először és fejben futtattam mielőtt gépre vittem, de csak a sakkban találkoztam olyannal, hogy fejben is lehet játszani.
Így aztán maradtam egyedül (egyenlőre) a HW környezet megteremtésére. Egy ultrahanggal működő 3D-s beltéri lokalizációs rendszer megvalósítása volt a kitűzött cél, amit mégsem illett volna csupa SDK board-okkal megoldani. A megoldásban szerepelt ad-hoc rádiórendszer, UH-s adás/vétel, szinkronizált időmérés, 3D-s gyorsulásmérés (elesés detektáláshoz) és 3D-s gömbháromszög-számítás, hálózatkezelés - szóval csupa tanfeladat. Ami szoftveresen is több volt mint ujjgyakorlat, mert mindennek rendszerben kellett működnie, sőt egy másodrendszernek is a Fraunhofer Intézet laborjában. A Batsy-nek nevezett projektről  két ösztöndiíjasunk sikeres MSc diplomamunkát  készített és egy PhD-s kolléga egy publikációval gyarapodott. (lásd: batsy.pdf (101,7 kB)  )

A BelAmI keretében persze még további projektek szerepeltek, mint pl. az intelligens közlekedési rendszerek (Intelligent Transport Systems – ITS), vagy az otthonápolás, telemedicina, vagy a smarthome, az intelligens ház, vagy smart traveling, azaz intelligens utastájékoztatás, vagy smart metering, vagyis intelligens távleolvasható mérőórák (víz, gáz, villany). Ezekhez mindenféle  hardver elemeket fejlesztettem, melyek informatikai hálózatba illeszthetőek. Főleg ad-hoc rádiókapcsolaton keresztül kommunikáló szenzorokat és aktuátorokat, csomóponti routereket, bázis állomásként működő vezérlőközpontot. Néhány szabadalmi bejelentés is született belőlük.
ZigBeesHW_m1.pdf (228718)

A BelAmI program második etápját 2012-ben sikerült lezárni.


MÉG ÍROM -türelmet kérek