REV400

A REV , mint rövidhullámú elektronikus vevőkészülék egy egész családot alkottak az =ML= történetében. (REV-251, REV-251M, UREV, VREV, REV400). Az elektronikus hangolás sikerének köszönhető ez a hosszú sor.Emlékszem amikor tojáshéjas mérnökként kikönyörögtem egy Zeis 1000 osztású inkrementál adó megvásárlását, hogy egy deszkamodelen bemutassam a "kvázi-folyamatos" vevőhangolási módszeremet. Bíró Ferenc főosztályvezetővel mentünk a ligeti BNV-re ahol megmutattam, mit is szeretnék megvetetni.Abban az időben a számjegyvezérelt szerszámgépekhez fejlesztettek ilyen nagy osztásszámú inkrementális- és abszulut Gray kódolású szögadókat. Egy pultszerű dobozba építettem be az élgombbal forgatható inkrementál adót és az elektronikát (iránydiszkriminátort és a 7 digites le/felszámlálóláncot, nixicsöves kijelzővel). Aztán a 7x4 vezetékkel (BCD parallel) kötöttem a Rothman Gyurival -  első munkámmal - együtt szintézeresített R1250M -es rádióhoz. Jó lett volna lefényképezni akkor ezt a deszkamodelt, látva Douglas Engelbart egérmodeljét.
Az évek során jelentős fejlődésen ment át a "kvázi-folyamatos" vevőhangolás megvalósítása. Először 5 darab EUR64-es kártyán készült el kb. 120 LSI TTL integrált áramköri (I.C.) alkatrésszel., majd 8085-ös processzorral és perifériáival helyettesítettük az ötpaneles vezérlőt. Aztán az újabb rádiók parallel kódos szintézer vezérlése helyett sorosan vezérelhető szintézerhez alkalmazkodva,  a HD64180-as processzorral működő vezérlőkártya hangolta a REV400-at. Ez több mint 15 év fejlődés eredménye volt. Közben nekem rendszertechnikát kellett fejlesztenem, de amikor "gazda nélkül maradt" a REV400-as vezérlőjének firmware fejlesztése, akkor visszamentem befejezni. Ez már képes volt FSK jelek feldolgozására is, így a rádiótelex szövegét közvetlenül monitorra írta. Már képet se lehet találni róla pedig negyedakkorára lehetett zsugorítani mint elődjét.

De ez a fejlesztés a "rendszerváltás áldozata lett és nem vált ebből sikeres termék. Az alagi gyárból ipari park lett, a fejlesztés szétszéledt. Aztán eltelt újabb 10év és észbekaptak, mincsen rádiójuk a magyar katonáknak. Nem baj, majd a Kongsberg rádiókkal szerelik fel a katonákat?

Már csak távolból figyelhettem,  miféle szakértelemmel kezelték az új katonai rádióbeszerzést. Félkész állapotú konstrukció gyártását vették volna meg ismeretlen gyártóbázisra alapozva? Évekig tartó, politikai vitákkal tarkított eredménytelen vajúdás volt ez. Ilyenkor mindig gondolnunk kell arra, hogy milyen gyalázatos módon verték szét a valamire való iparvállalaltainkat a "rendszer/módszer-váltás" során. A hadiipari biztos "szöcskéje" nagyot ugrott és romba döntötte az =ML=-t,  a Tákit, a VT-t, az Oriont, az FMV-t,  a BHG-t, a LaborMIM-t  és nem folytatom. Kedves ifjú olvasom, ha pl. beüti a Goole-ba az FMV-t, nem sokat tudhat meg arról, mit csináltak a Finommechanikai Vállalatnál.

MÉG ÍROM -türelmet kérek