REV 251

A REV fejlesztése átvezetett minket (a 10-12 fős team-ünket) az örök tanulás világába, mert az elektoncsőtől a mikroprocesszorig minden új elemet meg kellett ismernünk elméleti és gyakorlati szinten is. A félvezető ipar elképesztő mértékben ontotta az újabbnál újabb alkatrészeket, melyek nem kímélték lázba hozni fantáziánkat. Az eredmény 3 sikeres szabadalom, ami megvalósulhatott a REV- 251-es rövidhullámú elektronikus vevőben. Ezekről aztán lehetne bőven mesélni, azok számára akiket érdekel a technika történet. (Amikor ifjú mérnöktől kérdezem : ismeri-e az FSK adást, tágra nyílt szemekkel találkoztam.) A hagyományos szuperheterodin rádióvevőt megreformáló új hangolási módszer természetesen alapvető módosításokat kívánt. Ilyen volt egyrészt a hangolt nagyfrekfenciás fokozat lecserélése szélessávú bemeneti erósítőre és speciális keverőfokozatra. A tükörszelektivítás bíztosítására az első középfrekvenciás szelektív erősítő frekvenciáját a vételi tartomány feletti értékre kellett választani.Ily módon a vételi frekvenciát meghatározó synthezer oszcillátor frekvenciatartományát is ennek megfelelően kellett megválasztani ( KF1 + vételi tartomány).

Hosszan kellene sorolni a REV képességeit ha e leírás célja lenne a technikai paraméterek bemutatása, de egy új képességét feltetlenül meg kell említeni, amely automatizált rendszerek kialakításához elengedhetetlen. Ez pedig a távvezérelhetőség képessége. Belső szabványt alakítottunk ki (MLbus) és ezzel a további készülékfejlesztések is ehhez igazodtak az ML-ben. ( pl. UHF- és VHF-panorámavevők, kétcsatornás REV iránymérővevő, REV adóvezérlő synthezer, állomásvezérlő kezelő egység és kiegészítő adatkommunikációs eszközök.) Létrehoztuk az "építő kockákat" a hadműveleti rádiófelderítési rendszerek fejlesztéséhez, mellyel az iparág többi cégével (VT, Orion, FMV,Táki,  LaborMIm, EI, Technika Külker) összefogva jövedelmező üzletek kötődtek a harmadik világgal a 80'-as években.

Szinte érthetetlen, hogy a jól prosperáló cégek sorban egymás után, miért kerültek csődbe. A mérnökök sikerét tették tönkre a szocialista (pártirányított) gazdasági vezetők. (Kölcsönből építetett megalomán felesleges beruházással konténer-szerelőcsarnokok adóságspirálja!) Itt feltétlen meg kell emlékeznem, volt szakmai vezetőmre, aki a Racal-nál járva beszámolt a konténer szerelést miként végzi a híres angol cég és hiába  kilincselt az ötlettel a vezetőségnél, hogy csarnok építés helyett a gyárudvarra lerakott szerelésre került konténerre ráemelt sátorba kell a szerelés idejére meleg levegőt fújni a hideg  időkben.