Hadtörténész az =ML=-ről

Rádiófelderítő-berendezések gyártása Magyarországon (1965-1985)

címmel írt tanulmányt Germuska Pál hadtörténész  2008-ban a Történelmi Szemlé-ben.

lazarbibi.blog.hu/2016/02/03/kadhafi_fulei#comments

Közzéteszem kiegészítésemet:

"Tisztelt Germuska Pál!

Kicsit megkésve, de örömmel olvastam a Történelmi Szemle 2008:1. számában közzétett a Kadhafi "fülei" című  tanulmányát. Életem jelentős részét (1965-94-ig) töltöttem a tollhegyére vett Mechlaborban. A közel három évtized első 5 évben mint ösztöndíjasa, aztán fejlesztő labormérnöke,  majd rendszertechnikai o.v.-je voltam és az =ML= katonai termékeit fejlesztettem, több alkalmazott találmány társszerzőjeként. A tanulmányában felsorolt összes rádiófelderítő és zavaró rendszer fejlesztésében, oktatásában és külföldi átadásában részt vettem. 1986 április 15.-én éjjel Janzourban ért az F-111-sek támadása. Ekkor már több mint két hete érkeztem kollégáimmal Líbiába a Szahara rendszer átadásának előkészítésére. Tripolitól kb. 20 km-re nyugatra a tengerparton egy svédek által épített Campben szállásoltak el a katonák és naponta vittek busszal a szaharai reptér hangáraihoz, ahol a konténereinket tartották. De még Budapesten kiutazásom előtt pár héttel korábban láttam a TV-ben Kadhafival készült Krudinák Alajos exkluzív interjúját. Ez azért érdekes, mert kiderült, hogy Kadhafi a rezidencia udvarán egy sátorban alszik, ahol az interjú is készült. A szülőfalujából hozatta a homokot, amit az udvaron szétterítve erre állították fel a sátrát. Szóval még ma is, ha eszembe jut kacagnom kell az USA satnya hírszerzésén.
 Szóval tanulmányában néhány információt cáfolnom kell, ezért is kezdeményezem a kapcsolat felvételt Önnel. Mindenféleképpen szeretném ha tájékoztatna arról, hogy milyen forrásból kutatott a tanulmányához, melyhez egyben fogadja gratulációmat. Nagy élvezet volt olvasni.
Üdvözlettel Haraszti Pál
 vill.mérnök hajdani =ML=-es

Bp.2016.02.04."

A történethez talán érdemes még hozzáfűzni azokat az információkat, melyek jellemezték a világot azokban az időkben. A Földközi tengeren Líbia közelében tartózkodott akkor az összes amerikai repülőgép anyahajója.Tehát a hírek szerint kb. 600 légijármű - katonai helikopterek és repülők. Ezek viszont alkalmatlanok voltak a tervezett likvidálás végrehajtásához.Az akció előtt arról értesülhettünk az AFP jelentéseiből (melyeket berendezéseinkkel foghattunk), hogy Kissinger külügyminiszter járja körbe Európát és repteret keres, ahol az F-111-sek Líblia közelében felszállhatnának. "Kosarat kapott" a spanyoloktól, portugáloktól, olaszoktól, franciáktól, míg végül az angoloknál elérte célját az amerikai külügyminiszter. No de miért is volt ez fontos? Az F-111-es tudott olyan robbanófejes rakétát levegőből indítani, ami műholdról lézersugárral megcélzott pontra irányítja magát. Ezzel a Kadhafi ellenl akció a Ronald Raegan által meghírdetett "csillagháborús terv " premierje is lehetett volna, mert sebészi pontossággal tudták már a célpontot eltalálni. De ehhez tudni kellett volna azt, ami a Krudinák interjúból kiderült. (Angliából felszállt F-111-es csak levegőben történő utántöltéssel volt képes elérni Tripolit  és vissza. Az egyik pilóta állítólag besokkolt és lezuhant. A janzouri tengerparton találták meg a futómű egyik kerekét.)

Mostanában már arról írnak az újságok (pl.: hvg.hu/vilag/20110321_kadhafi_nyugat_kapcsolat ), hogy nem is akarták likvidálni 86-ban Kadhafit és így a "nagy túlélő" csak 25 év múlva fejezte be földi létét.

 Mi viszont, akik a támadáskor Líbiában voltunk, még két hétig "élvezhetük" éjszakánként a lövöldözést, mert az egyik F-111-es Janzour közelében zuhant le és pilótáját keresték az amerikaiak, az arabok meg lövöldöztek össze-vissze, hogy megzavarják az anyahajókról érkező keresőket. Minket meg kihajtottak a szabad ég alá éjnek idején az arab fegyveresek, állítólag a mi védelmünk érdekében. Csak április végére sikerült hazarepülnünk, s így egyszerre értünk Magyarországra a csernobili atomfelhővel.

Nyílvános köszönet illeti Gremuska Pál hadtörténészt, aki felelevenítette a Mechlabor sikereit! Jó volt újra látni a rég nem látott kütyüinket.Láncreakcióként terjedt a tanulmány híre az =ML=-es kollégák között, az ő nevükben is köszönet a közreadásért!
"Csak csendesen, ne hallja senki más", de nincs felejtve: László Jenő, hadiipari kormánybiztos elévülhetetlen bűne, hogy őt csak a "szöcske" (majom) érdekelte. Ezzel az =ML=-t és társ cégeit agóniára kényszerítette.